Announcement Kijk!Kunstgalerie (Dutch):
Benny van der Plank: expositie Kijk!Kunstgalerie Stadionweg 177 Amsterdam
AFTERMATH HONG KONG PROTESTS
Benny van der Plank
14 oktober - 10 december 2021

De Amsterdamse fotograaf Benny van der Plank reist regelmatig naar Hong Kong om aan projecten te werken. In het najaar van 2019 fotografeerde hij de gevolgen van de protesten in Hong Kong.
De protesten in Hong Kong begonnen in het voorjaar van 2019 naar aanleiding van het voorstel voor een nieuwe uitleveringswet dat autoriteiten van Hong Kong het mogelijk maakt om verdachten van een misdrijf aan landen uit te leveren waarmee het geen uitleveringsakkoord heeft gesloten.
De nieuwe wet geldt ook voor uitlevering van verdachten aan China, die daar dan berecht worden. Nadat het wetsvoorstel werd uitgesteld, bleven de protesten doorgaan. Er werd onder meer een volledige democratie geëist en een onderzoek naar het optreden van de politie.
Nadat een student in november 2019 overleed na een val vanuit een parkeergarage werden de botsingen tussen de politie en demonstranten steeds heftiger en gewelddadiger. Om het dagelijks leven te ontwrichten, maakten demonstranten geïmproviseerde wegafzettingen van metalen railingen en straatstenen.
De paraplu is tijdens de protesten een politiek symbool van weerstand geworden. Wanneer de politie met traangas begon te spuiten, werd de paraplu ook als schild gebruikt. De protesten hebben een open wond achtergelaten in het dagelijks leven in Hong Kong.